Ilmu dan Teknologi Pangan

Ilmu dan Teknologi Pangan

 

Universitas Hasanuddin

Name Dr.rer.nat. Zainal, STP., MFoodTech.    
NIP  197204091999031001
Gender  Male
Place & date of birth  Parepare, 9 April 1972
   
Home adress  Komp. Unhas Tamalanrea Blok AC 2B
Phone Number  0411 - 4773176
Email  Alamat email ini dilindungi dari robot spam. Anda memerlukan Javascript yang aktif untuk melihatnya.
Website  
Graduate School Attended
  1. Hasanuddin University Makassar-Indonesia
    • Degree : S1 (Bachelor Degree)
    • Year attended : From:1991  to: 1997
    • Field of study : Teknologi Hasil Pertanian
    • Title of Thesis : Studi Pembuatan Minuman Kelapa Beraroma Nenas
  2. University of Newcastle, Australia
    • Degree : S2 (Master Degree)
    • Year attended : From: 2002 to 2003
    • Field of study : Food Science and Biotechnology
    • Title of Thesis/Master Thesis/Dissertation : The role of Muscle Fibre on the Texture of Fischcake
  3. University of Hohenheim, Germany
    • Degree : S3 (Doctor)
    • Year attended : From: 2016 to: 2010
    • Field of study : Analisa Pangan
    • Title of Thesis/Master Thesis/Dissertation : Investigation of the stability of frying oil during frying with and without foods.
Teaching responsibilities
  1. Food Quality Control
  2. Food Analysis
  3. Functional Food
  4. Food fat and oil
  5. Food Biochemistry
  6. Food Additives and Food Ingredients
  7. Food Bioactive components
  8. Sensory Analysis
Administrative or other responsibilities
  1. Secretary of Student Service Program, Hasanuddin University
External Career
 
Penelitian
  1. Tim Peneliti Penelitian Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan: Pendugaan Umur Simpan (Shelf Life) Dodol Rumput Laut dalam Kemasan OPP Menggunakan Metode Accelerated Shelf Life Test (ALST). Tahun 2012.
  2. Ketua tim peneliti Pengembangan Program Studi: Kajian Mutu Minyak Kelapa pada Proses Produksi dan Investigasi Kestabilan Selama Proses Penggorengan.Tahun 2011.
  3. Ketua tim peneliti Master Plan Percepatan dan Perluasan Pembangunan Ekonomi Indonesia: Pengembangan Model Kemitraan Agroindusttri Jagung Terpadu (Pilot Plan Kab. Takalar, Sulawesi Selatan). Tahun 2012 dan 2014
Pengabdian
  1. Pelatihan Peningkatan Kompetensi Bagi Pelaku Usaha Produk Hortikultura yang Menerapkan GAP/SOP di Kab. Bantaeng: Panen dan Penanganan Pasca Panen Produk Hortikultura.

  2. Pelatihan Pasca Panen Hortikultura, Kab. Gowa: Pentingnya Penanganan Pasca Panen Produk Hortikultura

 
Publikasi
  1. Pembuatan Kopi Instant Dan Kopi Tablet Untuk Meningkatkan Nilai Tambah Kopi (Pelatihan Fasilitasi Sumberdaya Teknologi Pasca Panen untuk Pemanfaatan Sumberdaya Perkebunan kakao di Sulawesi dan Papua, 2004).
  2. Pentingnya Pengendalian Mutu Pada Biji Kakao Dan Diversifikasi Produk  (Pelatihan Fasilitasi Sumberdaya Teknologi Pasca Panen untuk Pemanfaatan Sumberdaya Perkebunan kakao di Sulawesi dan Papua, 2004).
  3. PengaruhFluktuasiSuhuTerhadapKualitasBuah Pear Impor, J. PascaSarjana, September 2004.
  4. Proceedings of Indonesian Student’s Scientific Meeting (ISSM): Analysis Methods in Measuring the Quality of Frying Oils and Fried Foods. Delft,Belanda.Tahun 2008.
  5. Book of Abtsracts 6th Euro Fed Lipid Congress:Stability of Frying Oils in Dependence of the Fried Goods. Atena, Yunani. Tahun 2008.
  6. Book of Abtsracts 7th Euro Fed Lipid Congress: Determination of Total Polar Material in Frying Oil by Using Accelertaed Solvent Extractor. Graz, Austria. Tahun 2009.
  7. Book of Abtsracts World Oil Congres and Fat & 28th ISF Congress: The Correlation between Dielectricity Method and Micro Column Chromatography in Determining The Total Polar Material in Some Fryig Media. Sydney, Australia. 2009.
  8. Lipid Technology: Determination of Total Polar Material in Frying Oil by Using Accelertaed Solvent Extraction. Volume 22 (6). Tahun 2010.
  9. Book Of Abstract International Congress of Future Food Factors, Indonesian Association of Food Technologiest: Comparison of Chemical Characteristics and Sensory Value Between “Luwak” Coffee and Original Coffee from Arabica (Cofeea arabica L) and Robusta (Cofeea caniphora L.) Varieties. Tahun 2012.
  10. Jurnal Industri Hasil Perkebunan : Subtitusi Lemak Kakao dengan Minyak Kedelai Hidrogenasi pada Pembuatan Permen Coklat. Vol. 7 No. 1. Tahun 2012.
  11. International Journal of Agriculturre Systems, Hasanuddin University. Analysis of Trans Fatty Acids Content and Viscocity of the Repeteadly Used Frying Oil. Vol. I. Issue 1, 2013.
  12. The 3rd Suiji Seminar: Student Service Program of Hasanuddin University (From Local Wisdom to International Awareness. Kochi, Jepang. Tahun 2013.
  13. Book of Abstract 13th ASEAN Food Conference: The Purification Of Glucose SyrupFrom Tapioca ByUsing Absorption Method And The ConcentrationProcess By Vacuum Evaporator, Singapura. Tahun 2013.
Books
-

E-SEMINAR ITP

Sistem Informasi Seminar Hasil/Proposal Prodi Ilmu dan Teknologi Pangan

Read More +

Berkas Ujian Akhir

Silahkan download kelengkapan berkas ujian akhir disini (Prodi KP)

Download +

E-LIBRARY

Perpustakaan digital Jurusan Teknologi Pertanian Unhas

(dalam pengembangan)

PRODI ILMU DAN TEKNOLOGI PANGAN

Kampus Unhas Tamalanrea, Jln Perintis Kemerdekaan Km 10. Makassar 90245

T +62 (411) 588243
F +62 (411) 431081